Χριστιανική μουσική χθες και σήμερα

Χριστιανική μουσική χθες και σήμερα

Show Times

Timezone: UTC+2
Sat:
7:30 pm - 8:00 pm
[ - ]

About the Show


Εδώ και χιλιάδες χρόνια, από τα πρώτα κιόλας βήματα του ανθρωπίνου είδους πάνω στη γη, ο άνθρωπος ένοιωθε την ανάγκη να εκφράσει τη λατρεία και την ευχαριστία του  προς το δημιουργό του. Αρχικά τα παραπάνω συναισθήματα  τα εξέφραζε μιλώντας σ αυτόν μεσ΄ από την καρδιά του. Σύντομα, όμως συνειδητοποίησε ότι ο  Θεός του είχε  δώσει τη δυνατότητα να εκφραστεί, συνδυάζοντας τα λόγια του με μουσική. Αυτός ο συνδυασμός αποτέλεσε την   πλήρη έκφραση του εσωτερικού του κόσμου προς το δημιουργό Θεό. Έτσι δημιουργήθηκε αυτό που σήμερα ονομάζουμε χριστιανική μουσική.

Ο Δαυίδ, ο πιο γνωστός ψαλμωδός της Αγίας Γραφής, αναφωνεί σε πολλά σημεία του βιβλίου των ψαλμών εκφράζοντας αυτό που σαν πιστός άνθρωπος αλλά και σαν υμνωδός αισθάνονταν: «ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΣΕ ΥΜΝΕΙ ΕΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΞΕΙ, ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΟΥ ΛΑΟΥ ΘΕΛΩ ΣΕ ΥΜΝΕΙ», και «ΘΕΛΩ ΑΙΝΕΣΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΝ ΩΔΗ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΜΕΓΑΛΥΝΕΙ ΑΥΤΟΝ ΕΝ ΥΜΝΟΙΣ»,  καθώς επίσης και σε πολλά άλλα σημεία κάνει ανάλογες αναφορές.

Με την πάροδο των χρόνων η χριστιανική μουσική αναπτύχθηκε, εξελίχθηκε επηρεαζόμενη από τις κατά τόπους μουσικές συνήθειες που είχαν διαμορφωθεί μέσα στους αιώνες, καθορίζοντας έτσι το στυλ της λατρείας και της υμνωδίας στις τοπικές χριστιανικές κοινότητες.

Η εκπομπή μας  “Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ” είναι η εκπομπή που προσπαθεί να μας φέρει πιο κοντά στις ρίζες της χριστιανικής υμνωδίας, αναλύοντας ως ένα βαθμό τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που διακρίνουν την κάθε χρονική περίοδο  μέσα από τις οποίες πέρασε η χριστιανική μουσική ,από τη μία, από την άλλη δε προβάλλει το έργο ορισμένων ανθρώπων που ασχολήθηκαν μ΄αυτή.

Και αυτό, όχι με σκοπό να αποδοθεί η δόξα στον άνθρωπο,  μιας και η δόξα ανήκει μόνο στο Θεό, αλλά γιατί είναι καλό, όλοι εμείς, να δούμε πώς αυτοί οι άνθρωποι, μέσα από μια γνήσια πίστη και αγάπη προς τον Κύριο, εμπνεύστηκαν τη μουσική και τα λόγια των ύμνων, πολλές φορές δε κάτω από συγκεκριμένες περιστάσεις και καταστάσεις που εκείνοι βίωσαν.

Ζητούμε, λοιπόν, τις προσευχές σας γι΄αυτό το έργο, καθώς και τη συνδρομή σας, με τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας, προς τη βελτίωση της εκπομπής μας.